Resepi Nasi Ayam Sedap
Resepi Nasi Ayam yang memang pasti sedap. Sangat berbaloi mencuba resepi ini walaupun nampak sukar dan munggunakan bahan yang banyak. Anda pasti puas hati dengan hasilnya!
- Masa:
- Penyediaan: 40 Minit | Memasak: 60 Minit | Keseluruhan: 100 minit
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk ayam (direbus) :
- 1 ekor ayam dipotong 8
- 2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
- 2 cm halia, ditumbuk halus
- 1 kiub ayam
- Bahan untuk ayam (diperap) :
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 cm halia, ditumbuk halus
- 2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
- 1 sudu besar kicap cair
- Sedikit madu untuk sapuan
- Bahan untuk nasi:
- 3 cawan beras
- 4 cawan air rebusan ayam
- 2 sudu besar butter
- 1 cm halia ditumbuk halus
- 3 ulas bawang putih ditumbuk halus
- Sedikit garam
- 2 bunga lawang*
- 4 buah pelaga*
- 1 kayu manis*
- 1 batang serai ketuk
- 2 helai daun pandan
- Sedikit kunyit untuk warna dan aroma
- Bahan untuk sos:
- 5 biji cili merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 sudu besar cuka
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula
- 1/2 cawan air rebusan ayam
- Bahan untuk sup:
- Air rebusan ayam
- 1 biji bawang besar, dikisar
- Rempah sup bunjut
- Garam
- Daun sup dan daun bawang yg dihiris
- Bahan untuk kuah kicap:
- Kuah kicap perapan ayam di atas
- Kicap manis cap kipas udang
- Sedikit garam
- Air rebusan ayam
Cara Penyediaan:
- Cara untuk ayam:
- Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halia yg diketuk.
- Rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.
- Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam)
- Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.
- Cara untuk memasak nasi:
- Basuh beras dan tos air.
- Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing. Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya. Masak nasi seperti biasa.
- Cara untuk memasak sup:
- Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa. Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.
- Cara untuk memasak sos:
- Kisarkan semua bahan di atas.
- Boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma.
- Cara untuk memasak kuah kicap:
- Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika. Sejukkan sebelum dihidang.
Tips:
Pastikan ayam tidak direbus terlalu lama kerana nanti apabila di rebus terlalu lama isi ayam akan mudah hancur ketika menggoreng.
Resepi Sambal Tumis Udang
Resepi Sambal Tumis Udang ini disediakan menggunakan bahan yang ringkas dan penyediaanya tidak memerlukan masa yang panjang. Pastikan anda menggunakan udang yang segar kerana rasa manis udang segar akan melazatkan lagi kuah sambal tumis. Hidangan untuk keluarga yang enak dimakan bersama nasi putih atau nasi lemak.
- Masa:
- Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 35 minit
Bahan-Bahan:
- 500g udang, dibersihkan
- 1/2 biji bawang besar, potong nipis
- 1 batang serai, dititik
- 1/2 cawan air asam jawa
- 2 sudu besar sos tiram
- Bahan untuk dikisar
- 3 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 2 inci halia
- 10-12 tangkai cili kering, dibuang biji
- 1 biji bawang besar
Cara Penyediaan:
- Rebus cili kering seketika, toskan air dan kisar halus bersama bahan kisar yang lain.
- Dalam kuali, panaskan 2 senduk minyak masak dan kemudian tumis bawang besar sehingga kekuningan.
- Masukkan bahan kisar, masak hingga naik bau dan pecah minyak.
- Tuangkan air asam jawa, sos tiram serta masukkan serai yang dititik.
- Kemudian masukkan udang, garam dan gula secukup rasa. Masak seketika dalam anggaran masa 5-7 minit atau sehingga mendidih. Angkat dan hidangkan.
Tips:
Pastikan anda tidak memasak udang terlalu lama kerana udang boleh menjadi keras. Semasa menumis bahan kisar pastikan betul-betul pecah minyak kerana jika tidak, kuah sambal tumis tidak masak dengan sempurnna
Resepi Nasi Lemak Ayam Rendang
Resepi nasi lemak ayam rendang untuk sarapan, sedap, mudah dan simple.
- Masa:
- Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 30 Minit | Keseluruhan: 50 minit
Bahan-Bahan:
- 3 cawan beras
- 3 1/2 cawan santan
- 3 ulas bawang merah (hiris halus)
- 2 cm halia (hiris halus)
- garam secukup rasa
- 2 helai daun pandan (dicarikdan simpul)
- 2 batang kecil kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
Cara Penyediaan:
- Cuci beras hingga bersih dan toskan airnya. Dalam periuk masukkan beras, santan, kayu manis, daun pandan dan bahan hiris halus (halia dan bawang merah) serta garam. Kacau rata dan masak di atas api.
- Kaedah rice cooker: Tekan butang dan tunggu sehinga masak. Kacau dan tutup kembali periuk.
- Kaedah masak atas api: Tanak sehingga mendidih dan sedikit kering.Kemudian perlahankan api dan tutup tudung periuk.
- Hidang bersama sambal, timun, kacang goreng, telur rebus dan ikan bilis goreng.
- Untuk resepi ayam rendang silarujuk di bahagian ayam
Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri Istimewa pilihan Che Nom, dan semestinya salah satu lauk kegemaran kami sekeluarga. Asam pedas ni menggunakan ikan tenggiri tetapi anda boleh gantikan dengan ikan pari atau ikan kembung. Inilah resepi yang sangat memenuhi citarasa. Kepedasan dan kepekatan kuahnya yang cukup rasa memang sedap! Cuba ye :)
- Masa:
- Penyediaan: 20 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 40 minit
Bahan-Bahan:
- Bahan Untuk Asam Pedas:
- 4 keping hirisan ikan tenggiri
- 5-8 biji kacang bendi
- 1 biji tomato, dibelah 4
- secekak daun kesum atau daun laksa
- 1 mangkuk kecil air asam jawa
- 1 kuntum bunga kantan, dibelah 4
- Bahan untuk kisar halus:
- 10-15 biji cili kering, dibuang biji dan rebus
- ATAU 1 senduk cili kisar
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 batang serai,hiris nipis ambil bahagian lembut
- 2 biji buah keras, optional
- 1 sudu besar belacan, dibakar
- 1 sudu kecil lada hitam
Cara Penyediaan:
- Panaskan 1 senduk minyak dan tumis bahan kisar halus di atas api perlahan sehingga masak dan pecah minyak. Kalau minyak kurang tambahkan lagi supaya bahan kisar betul-betul masak. Minyak haruslah pecah terasing dari cili dan itu menandakan rempah masak elok.
- Masukan ikan dan air asam jawa. Masak seketika sehingga ikan separuh masak dan kemudia tambah sedikit air. Jangan terlalu banyak nanti kuah cair.
- Masukkan bunga kantan dan daun kesum. Masak lagi sehingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan kacang bendi dan kemudian diikuti tomato pada saat terakhir sebelum angkat.
Tips:
Ditulis oleh : bukuresepi
Jangan masak bendi dan tomato terlalu lama nanti sayur jadi lembik dan pecah di dalam kuah.
Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak
Resipi ikan patin sungai masak tempoyak Temerloh Pahang
- Masa:
- Penyediaan: 20 | Memasak: 20 | Keseluruhan: 40 minutes
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ikan patin
- 6 biji cili padi
- 1 inci kunyit hidup
- 3 sudu besar tempoyak
- 1 bunga kantan - belah 4
- Sedikit daun kesum
- 2 batang serai
- 1 asam keping
- Garam
Cara Penyediaan:
- Tumbuk cili padi dan kunyit.
- Masukkan dalam periuk dan masak hingga kering air.
- Tempoyak diblender dengan air secukupnya
- Kemudian masukkan dalam lada yang dimasak.
- Kemudian masukkan ikan patin, daun kesum, bunga kantan dan serai.
- Masak sehingga sebati semuanya,dan kemudian masukkan asam keping.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
PENCUCI MULUT
Resepi Badak Berendam
Resepi badak berendam yang sesuai dimakan sebagai pencuci mulut. Saya buat 2 warna supaya nampak menarik dan menyelerakan. Selamat mencuba :)
- Masa:
- Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 35 minit
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk inti:
- 1/2 biji kelapa parut
- 2 sudu besar gula pasir
- gula melaka secukupnya
- 2 sudu besar gula pasir
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu besar tepung gandum
- 1 helai dauh pandan, ikat simpul
- Bahan untuk kuah:
- 3 cawan santan
- 3 sudu besar tepung beras, bancuh dengan sedikit air
- 1 sudu kecil garam
- 1 helai daun pandan, ikat simpul
- Bahan untuk badak berendam:
- 2 cawan tepung pulut
- 1 1/2 cawan air pandan (tak perlu pekat sangat)
- 1/2 sudu kecil garam
- pewarna merah
- pewarna hijau
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk inti kelapa:
- Panaskan kuali. Masukkan kelapa, gula melaka, dan gula pasir. Kacau bersama daun pandan yang disimpul bersama air. Pastikan inti kelapa ini cukup manisnya. Kalau kurang ,anis, tambah lagi ketulan gula melaka. Bila agak kering taburkan tepung gandum dan terus kacau sehingga masak supaya inti melekat senang dibuat bulat.
- Cara-cara untuk kuah santan:
- Masak santan bersama bancuhan tepung beras, garam dan daun pandan.
- Masak di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih. Pastikan anda selalau kacau kuah supaya tidak berketul.
- Hidangkan bersama bebola badak berendam.
- Cara-cara untuk badak berendam:
- Bancuh tepung pulut bersama air pandan dan garam sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk bulat.
- Bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian di uli sekata bersama pewarna hijau, dan satu bahagian lagi di uli bersama pewarna merah.
- Bulatkan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan inti kelapa dan bulatkan dengan kemas.
- Rebus bebola di dalam air mendidih sehingga timbul di permukaan. Sejat air dan masukkan ke dalam kuah santan.
Comments
Post a Comment