Rahsia Pemakanan Cendekiawan Islam


1. Madu
  • Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafkannya sebagai "shifa" iaitu penyembuh penyakit.
  • Manisan madu digelar Raja Ubat dan dapat menyembuh kebanyakan penyakit.
  • Ia adalah makanan untuk kesihatan keseluruhannya dan mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik, dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental individu.
  • Madu juga mengandungi pelbagai zat galian yang penting seperti kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium, potassium (kalium) , kuprum, silika, klorin, dan belerang untuk memupuk tenaga dan kesihatan fizikal-mental.
  • Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit-penyakit mental yang mana ia boleh menghindarkan kepenatan otak bekerja seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.


2. Kismis
  • Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak.
  • Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa serta lemah fikiran.


3. Susu Segar
  •  Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, memberikan tenaga mental dan fizikal.
  • Mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak.
  • Merupakan makanan yang paling lengkap dan berhasiat. Ia mengandungi enam kelas makanan yang amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidrat, lemak, protein, semua jenis vitamin, mineral dan air.
  • Ia berkhasiat untuk merawati kesihatan umum dan merupakan penawar kelupaan yang berkesan.
  • Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri-biri dan lembu yang segar. Susu hidup lebih berkhasiat dari susu debu.

4. Telur
  • Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya.
  • Pakar kesihatan mengakui telur merupakan makanan yang lengkap dan berkhasiat.
  • Ia mengandungi protein, mineral, vitamin, kalsium, kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air dan bahan ekstraktif.
  • Telur terutama telur kuning, berupaya mengatasi masalah kelemaan tenaga fizikal dan minda.
  • Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.

5. Halia
  • Ia sangat mujarab untuk mengelakkan sering lupa. Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halwa. Halwa ialah halia yang dijadikan manisan dengan merebus dan mencampurkannya dengan gula.

6. Limau oren
  • Berkhasiat untuk mengemaskan urat-urat jantung dan menambah kekuatan fikiran.
  • Limau jenis lain juga elok untuk diamalkan.
7. Daging burung merpati
  •  Ia mengandungi protein, lemak, kalsium, forforus dan kalori. Sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak-kanak.
  • Kanak-kanak yang diberi telur burung merpati didapati dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya.


8. Daging ayam
  • Berbanding dengan semua jenis daging, daging ayam dianggap mengandungi kadar zat pemakanan yang paling tinggi.
  • Daging ayam betina dara terutamanya bekhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah.


9. Daging Biri-biri
  •  Menambah darah, sesuai untuk orang aktif dan bekerja berat serta dapat meningkatkan kekuatan menghafal.


10. Hati
  • Terutamanya hati ayam dan lembu. Mengandungi pelbagai jenis vitamin dan bermanfaat untuk kesihatan mental dan fizikal.

11. Kekacang
  •  Beberapa jenis kacang seperti gajus, berangan, kacang soya, pistachio dan lain-lain.
  • Kacang pistachio dipercayai sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutamanya kanak-kanak dan ia juga mengandungi nilai protein yang tinggi.


12. Buah badam
  •  Untuk meningkatkan kecerdasan.



13. Kemenyan putih (Kemenyan serani/luban/kundar)
  • Ditumbuk halus-halus dan dimakan dengan gula.


14. Bunga Kubis
  • Terdapat sejenis asid amino di dalam sayuran ini yang mampu menguatkan tenaga mental.
15. Bunga cengkih
  •  Ditumbuk sehingga halus lalu dimakan sedikit sahaja. Ia berguna untuk merangsang kecerdasan minda dan memberi lebih tenaga untuk badan.

16. Labu
  •  Berfaedah menambahkan keupayaan fikiran dan akal. Disarankan untuk memasukkan labu dalam sebarang masakan sup kerana ia mampu menambahkan kemampuan fikiran dan akal.

17. Buah kedekai (Majalawi)
  • Menguatkan hafalan dan menguatkan kekuatan badan.

18.Minyak Sapi
  •  Dimakan terus atau dicampurkan dengan masakan dalam kuantiti yang kecil. Melancarkan peredaran darah ke bahagian otak serta menguatkan memori.


19. Sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • Membantu meningkatkan kekuatan akal dan memori.





Comments